Blijvend Afvallen met de 80/20 regel

Ken je Pareto?

Vooral niet te verwarren met Paleo, wat een van de vele doorgeslagen diëten is waarbij je eet “als de oermens”. Als de oermens toegang had tot onze producten, zouden ze ook geen twee keer hoeven nadenken hoor.

Nee, Vilfredo Pareto is de man die kwam tot het Pareto principe. Of eigenlijk, hij deed een ontdekking en Joseph Juran ontwikkelde daarmee uiteindelijk het Pareto Principe.

Pareto

En dat Pareto principe, daar kan jij nog heel veel van leren. In afvallen, sporten, bewegen; maar ook huishouden, relaties, eigenlijk alles in je leven heeft er baat bij.

Mooi verhaal, maar waarschijnlijk heb je nog steeds geen flauw idee WAT het Pareto principe inhoudt. Het origineel was als volgt:

 

“Ongeveer 80% van alle gevolgen, worden door slechts 20% input veroorzaakt”.

 

Het Pareto principe wordt daarom ook wel de 80/20 regel genoemd. Die naam gebruik ik in de rest van dit blog.

Vervolgens was het Joseph Juran die liet zien dat het door heel de wereld toe te passen is, en niet alleen binnen de economie (Pareto was econoom).

Ik zal je een aantal voorbeelden geven zodat dit minder vaag wordt en je er een beeld bij krijgt. Houdt er rekening mee dat die getallen van 80% en 20% niet helemaal vast staan.

– 85% van al het geld in de wereld is in het bezit van 10% van alle volwassenen

– 80% van alle misdaden worden gepleegd door 20% van alle criminelen

– 80% van alle medische zorg in Amerika gaat naar 20% van de inwoners

Het belangrijkste om hieruit te onthouden is dat een klein percentage van wat je doet, zorgt voor het meeste resultaat.

Genoeg introductie, nu je de theorie erachter kent kunnen we het ook nuttig voor jou maken.

Finally

Voeding. Daar komt nogal wat bij kijken.

Wel of geen koolhydraten, en hoeveel dan? En vetten? Eiwitten? Wel of geen kcal tellen? Hoeveel moet ik er eten? Moet ik ze verspreiden over de dag? Hoeveel maaltijden? Welk tijdstip? Maakt het uit of ik snel of langzaam eet?

Ik zal me inhouden, maar ik kan die lijst eindeloos lang maken (daag me niet uit).

En waar veel vrouwen met overgewicht last van hebben, is dat de focus ver te zoeken is. Er is zóveel om over na te denken, dat alles half gebeurt of helemaal niet.

Maar welke 20% input zorgt voor 80% van het resultaat?

 

Voldoende eiwitten, de juiste hoeveelheid calorieën, vezels, verzadiging.

Wat afvallen betreft, is dit eerder een 5/95 verhouding. Vier procent van alles waar je je mee bezig kan houden rondom voeding, zal voor 95 procent van je resultaat zorgen.

Ga je je vervolgens druk maken om de overige 96 procent, zodat je daar met pijn en moeite vijf procent meer resultaat door behaalt? Ik hoop het niet.

En het zijn ook helemaal geen lastige of tijdrovende dingen. Het zal je nog geen vijf procent van je tijd per dag kosten, voor 95 procent van je resultaat.

Maar die oh zo bekende alles-of-niets-mentaliteit is het hier zó niet mee eens. Alleen, laten we eerlijk zijn. Die alles-of-niets-aanpak heeft je niks opgeleverd. Je bent nog steeds niet tevreden, je bent nog steeds niet op het gewicht dat je wil.

alles of niets

Als jij je alles-of-niets-mentaliteit kan vervangen met een 80/20 mentaliteit, is dat zo f*cking bevrijdend. Ik let meestal op m’n taalgebruik, maar dit is een onderwerp waar ik erg gepassioneerd over ben. M’n hele leven is erop ingericht.

Tachtig procent van je resultaat en progressie komt door twintig procent van de oefeningen in je trainingsprogramma. Je zou dus met tachtig procent minder tijd in de sportschool, slechts twintig procent minder resultaat zien.

Als oud fitness- en personal trainer kan ik je vertellen, dat het voor sommige mensen eerder een 99/0.1 verhouding is. Twee uur wandelen op een loopband, daarna een heel circuit aan krachtoefeningen met een gewicht dat ze ook met hun kleine teen kunnen optillen. M’n sportschool bevond zich op de tweede verdieping. Ik denk dat 99% van hun progressie kwam van de 0.1% van hun tijd dat ze die trap omhoogliepen.

Je tijd is waardevol. Altijd al. Maar als je wil afvallen geldt dat nog vele malen extra. Er moeten dingen veranderen in je leefstijl, om je lichaam ook te laten veranderen.

Een daarvan is tijd. Tijd maken voor jezelf. Tijd inplannen en reserveren voor de doelen die je hebt, in plaats van erop hopen dat er toevallig een moment is als je de kinderen in bed hebt gekregen en je nog net niet ingestort bent van een veel te lange dag.

Hoe minder tijd je verliest aan de dingen die er niet toe doen, des te meer tijd en ruimte ontstaat er voor je doelen. Ik schreef hier zaterdag nog een Instagram post over. Lees die nog even als je hem gemist hebt “Krijg je de knop niet om en heb je geen motivatie?”

Dat je de motivatie niet kunt opbrengen om ’s avonds toch nog een wandeling te maken om aan je stappendoel te komen, heeft niets met motivatie te maken.

Als jij je fit voelde, volop energie had en gecommitteerd aan je doelen was; dan zou je zonder enige moeite die wandeling maken.

Maar je raakt zoveel tijd en energie kwijt door de dag heen. 80% van je energie gaat op aan dingen waar je maar 20% van je resultaat uithaalt. Of 20% gelukkiger van wordt. Of 20% er echt toe doet.

Is het echt nodig om het hele huis drie keer per week te stofzuigen, of zijn het twintig procent van de plekken in het huis waar tachtig procent van het stof ligt?

Zou je niet veel gelukkiger zijn (en het afvallen makkelijker maken) als je maar naar slechts twintig procent van je afspraken gaat? De tachtig procent halen uit contact met de vrienden en familie waar je écht graag tijd meer doorbrengt, en de rest een heel stuk minder of gewoon niet?

“Maar dat kan ik niet maken!”

 

Waarom niet?

Je kan het niet maken naar jezelf toe, om je eigen doelen en geluk een lagere prioriteit te geven dan je gevoel van sociale druk en verplichting. “Wat zullen ze wel niet van me denken”

Jij wil een drastisch ander lichaam en een drastisch ander leven. Een leven waarin je (bijna) iedere dag enthousiast wakker wordt omdat je je fantastisch voelt en leuke dingen op je planning hebt.

Daarvoor moeten er een aantal dingen drastisch veranderen.

Een daarvan is de komende tijd verschrikkelijk kritisch naar je leven kijken, en de 80/20 regel genadeloos toepassen.

Dat kan betekenen dat je afscheid neemt van tachtig procent van je contacten, waardoor je ontzettend diepe relaties kunt bouwen met de twintig procent die overblijft. Waar je véél meer voldoening uithaalt.

Dat je je huishoudelijke taken heel anders invult. Misschien meer verdeelt. En de verleiding weerstaat om dan toch weer andere onnodige taken op je te nemen omdat je ineens tijd vrij hebt.

Die tijd is voor jou. Dat is de tijd die je gebruikt om op te laden, of om energie in je doelen te steken.

Twintig procent van wat je doet zal voor tachtig procent van je resultaat zorgen. Die twintig procent focus, steek die in:

  • Voeding
  • Beweging
  • Slaap
  • Stress & ontspanning
  • Sport

In die volgorde.

Ik zou waarschijnlijk nu tachtig procent van de woorden in dit blog kunnen verwijderen, omdat ze verantwoordelijk zijn voor slechts twintig procent van de boodschap.

Maar eh, dan besteed ik ook véél meer uren aan het bewerken van het blog dan dat het me kostte om te schrijven. Tachtig procent van m’n tijd, voor een twintig procent betere nieuwsbrief.

Snap je? De 80/20 regel kan je OVERAL toepassen. Je moet er alleen wel je ogen voor openen en bewust zijn van de keuzes die je maakt.

Wat is het eerste waar jij na het lezen van dit blog de 80/20 regel op gaat toepassen? Laat het me weten via Instagram @joeri_fitcoach. Ik ben erg benieuwd!

Tot volgende week,