De Druppel

Ik overwoog om zo’n cliché titel te gebruiken zoals,

Slaap jezelf slank.

Maar het feit is wel dat ik het wéér over slaap met je wil hebben. En dat blijf ik net zo lang doen tot je doorhebt dat alles wat je probeert, zal falen tot je je slaap in orde is.

Ben je al bekend met de stress-emmer?

Zie stress als het water. En wat jij je motivatie, wilskracht, doorzettingsvermogen of energie noemt, is de emmer.

Iedere keuze die je overdag maakt voegt wat water toe aan die emmer. Vervelende klusjes die je moet doen, of lastige opdrachten op je werk, zorgen voor nog veel meer water.

En afvallen met alles wat erbij komt kijken, is als een lopende kraan die pas uitgaat als je weer meer gaat eten (en dus niet meer afvalt).

Met crashdiëten is dat eerder een tuinslang die op volle kracht je emmer laat overstromen. Als je het gezond aanpakt, is dat een druppelende kraan. Maar er komt wel continu water bij.

Ontspanning als lezen, hobby’s en tijd maken voor leuke dingen, halen wat water uit je emmer.

Maar nooit genoeg voor alles wat er dagelijks bijkomt. Het is slechts een kwestie van tijd tot de emmer overloopt. Dan val je terug in je slechte gewoontes, eet je alles wat je kunt vinden in huis terwijl je het niet eens lekker vindt (snoep van de kinderen is hier vaak populair voor), en baal je achteraf enorm van jezelf.

Dan doe je een paar weken iets rustiger aan terwijl je meer eet (en eten gebruikt om water uit je emmer te halen), tot je weer “gemotiveerd” bent. En vijf kilo zwaarder dan toen je begon.

En dan komen we aan bij de oplossing. De belangrijkste factor in dit hele verhaal waar we het nog niet over hebben gehad. Slaap.

Niet alleen genoeg uren slapen, maar vooral ook slaap van goede kwaliteit.

Als ik 7u aan een stuk door slaap, zonder cafeïne in de avond en zonder scherm voor m’n hoofd vlak voor ik ga slapen; zal ik met meer energie opstaan dan als jij eindelijk een keer kan uitslapen en 9u slaapt, maar met ’s avonds koffie en praktisch in slaap vallen met je telefoon in je hand, plus drie onderbrekingen om ’s nachts te plassen.

7u slaap van goede kwaliteit is meer waard dan 9u slechte kwaliteit.

Kwaliteit > kwantiteit dus.

Maar pas wanneer je beide combineert, zul je het maximale eruit halen. Dan haal je ’s nachts zó veel water uit je emmer, dat afvallen je bijna makkelijk afgaat.

Te weinig slapen zorgt namelijk voor een toename in cortisol, het stresshormoon. Je weet als geen ander hoe moeilijk het is om gezonde keuzes te maken na een korte nacht.

Een keertje kan je emmer wel aan. Maar als je dit leest zit jouw stress-emmer waarschijnlijk standaard al tot de rand gevuld.

Los van hoe die verhoogde cortisol enorme consequenties heeft voor je gezondheid. Een verhoogde kans op een hoge bloeddruk, hartaanval, kanker; kortom alles waar je niet eens aan wil denken.

Het zorgt ervoor dat er steeds meer en meer water in je emmer komt, in plaats van dat je slaap de rol vervult van de “reset” knop. Waar je emmer weer zo goed als leeg is, en je de nieuwe dag fris kan beginnen vol energie.

En waag het niet om nu in een slachtofferrol te kruipen.

De schuld geven aan je kinderen, partner, of omstandigheden. Als dat je reactie is als je dit leest, kun je beter nu m’n website sluiten. Daar ben ik hard in, maar zo filter ik de vrouwen eruit die hier zijn om hun ongezonde gedrag goed te praten. Zij die overblijven, weten dat ze een probleem hebben en willen daar heel graag aan werken. En ik ben er om ze/je te vertellen hoe.

Dus ja, ik begrijp dat kinderen het lastig kunnen maken om genoeg te slapen. Kijk naar wat wel mogelijk en haalbaar is. Nachten afwisselen met je partner. Overdag bijslapen. Zorgen dat de uren slaap die je wel krijgt van maximale kwaliteit zijn (kap met cafeïne in de avond en je telefoon in bed!).

Zodra je van slaap je nummer één prioriteit maakt, in plaats van je te richten op dieet nummer 724 met veel sport en dus alleen nog maar meer meer meer stress. Je zult binnen een week ervaren dat het een wereld van verschil maakt.