Hopelijk is het niet te laat

Hopelijk heb je volop genoten van je kerstdagen afgelopen weekend. Wat doe je deze dagen tussen kerst en oud & nieuw?

Even streng voor jezelf om te compenseren voor hoeveel je hebt gegeten, alles laten varen en het in januari hopelijk weer oppakken, of ergens daar tussenin?

De afgelopen week heb ik weer veel goedbedoelde adviezen voorbij zien komen, waarmee mensen als jij NIET geholpen worden.

“De feestdagen zijn er om te genieten. Eet alles waar je zin in hebt. Je resultaat wordt niet bepaald tussen kerst en oud & nieuw, maar tussen oud & nieuw en kerst!”

Dit valt onder het rijtje van “adviezen voor slanke mensen, die niet werken als je overgewicht hebt.”

Je weet wel, dat rijtje met adviezen als ‘eet op gevoel’ en ‘luister naar je lichaam’. Terwijl je lichaam te maken heeft met verminderde leptine en insuline gevoeligheid, waardoor dat helemaal niet kán werken. (Ik heb het hier uitgebreid over gehad in de Gezond en Fitcast, “waarom afvallen met overgewicht anders is”)

Een alcoholist heeft al zes maanden niet gedronken. Vertel je hem dat hij met kerst gewoon gezellig mee moet doen omdat het maar 1 keer per jaar kerst is?

Iemand diep in de schulden begint haar financiën eindelijk op orde te krijgen. Vertel je haar dat ze met kerst niet zo gierig moet doen en zichzelf en andere flink moet verwennen met cadeaus?

Waarom, vertel me waarom: krijgen mensen die zes maanden eetbui-vrij zijn, het advies om met kerst te eten zoals ze vroeger deden tijdens hun eetbuien?

Waarom werkt iemand wekenlang aan gezonde gewoontes waarmee ze haar overgewicht zal overwinnen als ze zo doorgaat, om vervolgens alles los te laten “omdat het kerst is”?

Als dat zo nodig is, als dat ‘balans’ is, waarom verzieken dan zoveel mensen hun afvalpogingen rond de feestdagen?

Het aanleren van gezonde gewoontes zit hem in herhaling. Als je me al langer volgt, ken je de volgende eigenschappen van gezonde gewoontes:

  • Hoe vaker je ze herhaalt, des te sneller worden het vaste gewoontes
  • Het is beter om met iets kleins te beginnen dat je 100% consequent kunt toepassen, dan iets groots waarbij dat niet lukt (1x per week sporten vs. 5x per week sporten als gewoonte)
  • Het is van essentieel belang om nooit meerdere dagen op rij over te slaan.

Vooral dat laatste.

Neem de gewoonte van iedere dag aan je eiwitdoel komen. Samen met voldoende slaap van goede kwaliteit, is er geen belangrijkere gewoonte om aan te leren als je blijvend wil afvallen.

Het kan een keer gebeuren dat het niet lukt. Dat geeft niets, zolang je het een dag later gelijk weer oppakt. Zodra je meerdere dagen overslaat, wordt het moeilijk om het weer op te pakken. Iedere dag die je overslaat maakt namelijk meer en meer ruimte voor je oude gewoontes om terug te komen.

Na vijf dagen lang niet aan je eiwittendoel te komen, heb je die eiwitten alweer vervangen voor chocola. Ja, zo hard gaat dat helaas echt.

Gewoontes zijn hardnekkig. Als ze er eenmaal inzitten krijg je ze er moeilijk weer uit. Op korte termijn is dat vervelend, omdat je met een aantal ongezonde gewoontes te maken hebt. Maar op lange termijn is dat fantastisch. Omdat je uiteindelijk die gezonde gewoontes aanleert en ze nooit meer kwijtraakt.

En iets eenvoudigs als een eiwitdoel, waarom zou je dat met kerst overslaan?

Je eet op zo’n dag meer dan anders. Met meer calorieën te besteden, zou het juist alleen maar makkelijker moeten zijn.

Maar nee. Mensen laten de gewoontes waar ze al die tijd aan hebben gewerkt, ineens helemaal los.

Gek is dat eigenlijk. Wie heeft dat ze als advies gegeven?

Alle cliënten uit m’n traject Gezond en Fit Online Coaching hebben namelijk een heel ander advies. Die genieten volop van het eten waar ze zin in hebben, maar houden er wel een basis is van de gewoontes waar ze aan werken.

Lunch wordt niet vervangen met alle hapjes die er heel de dag gegeten worden. Er is nog steeds minstens één eiwitrijke maaltijd. Ze nemen nog steeds een moment om te bewegen.

Klinkt dat als obsessief bezig zijn met afvallen? Denk je dat zij niet kunnen genieten van de feestdagen omdat ze zo beperkt worden door deze afspraken die ze met mij en zichzelf hebben gemaakt?

Denk je dat zij nauwelijks moeite zullen hebben om deze gewoontes 365 dagen per jaar uit te voeren? (Met een tandje extra op de niet feest- en vakantiedagen natuurlijk)

Geloof je dat zij blijvend zullen afvallen doordat ze dit zo goed toepassen, óók tijdens de feestdagen? En begrijp je nu waarom alles loslaten tijdens feestdagen of vakanties, een verschrikkelijk idee is?

Alles loslaten is advies voor iemand die werkelijk obsessief bezig is. Die niets kán eten zonder het af te wegen en in haar app te plaatsen. Dat ben jij niet. Het advies is dus ook niet voor jou.

Net zoals hoe eten op gevoel niet werkt als je overgewicht hebt en daarvan af wil komen.

 Ik heb m’n punt wel gemaakt denk ik.

Ik hoop dat je ondanks alles toch een mooi 2021 hebt gehad. En nog meer dan dat, hoop ik dat je van 2022 een fantastisch jaar zal maken.

Waarin je het anders aanpakt, als je niet tevreden bent over je resultaat in 2021. Of waarin je doorgaat met wat je het afgelopen jaar deed, omdat het je wél mooi resultaat heeft opgeleverd.

In ieder geval wens ik je alvast een hele fijne jaarwisseling.